Robe De Mariée Robe De Mariée Balklänning

Enebolig Malvik

Hvor:
Malvik Kommune
Når:
Ferdigstilt 2014
Oppdragsgiver:
Privat
Energi/miljø:
Vedlikeholdsfri trekledning, giftfri innvendige materialer, varmepumpe/energibrønn

Enebolig ved fjorden

Eneboligen helt nede ved Trondheimsfjorden i Malvik kommune ligger fantastisk til i terrenget. De store vindusflatene gir en spektakulær utsikt til fjorden, det store huset glir fint inn i tomta uten å virke ruvende i landskapet. Boligdrømmen til familien startet med et brev til arkitekten.

Arkitekt Svend Johnny Breiby, også kalt Sonny, fikk i oppdrag å oppfylle boligdrømmen til familien i Malvik. Opprinnelig var planen å bygge ut eldre hus som stod på tomta fra før av, men det ble fort klart at å bygge helt nytt ville gi en bedre løsning. 
 
Før en eneste strek var tegnet, fikk beboerne i oppgave å skrive et brev om hvordan det ville være å bo i huset nå og i framtiden. Sonny tok også med seg en haug med arkitektur-magasiner som de bladde seg gjennom. Han fikk dem også til å sende bilder av interessante detaljer og løsninger som familien kom over mens de var på reise. 
 
– Mitt viktigste råd til dere som planlegger å bygge et nytt hus, er å ta dere god tid i planleggingen. Det koster langt mindre å endre en tegning enn å endre planene når byggingen er i gang, sier Sonny. 
 

 Miljøvennlig løsning

I 2014 stod eneboligen ferdig og familien kunne flytte inn. Sentralt i utformingen har vært den storslåtte utsikten mot fjorden og fjellene på den andre siden. Bygget er stort, uten å ruve i landskapet. Fra oversiden ser man nesten ikke huset, adkomsten er lav og langstrakt. Gulvet følger terrenget som skråner svakt nedover mot sjøen. Taket faller motsatt veg slik at huset åpner seg mot fjorden med store glassflater til å nyte utsikten. 
 
Huset er kledt med ubehandlet sedertre, som gir en vedlikeholdsfri fasade med en kledelig grå,
naturlig patina. Sammen med torvtaket gjør dette at huset ligger godt i landskapet. 
 
Innvendig er det valgt naturlige materialer som gir et godt innemiljø med minst mulig
skadelige stoffer. På gulvene er det eikeparkett, flis og betong. Parkett og betong er behandlet med olje. Gipsvegger og himlinger er malt med silikatmaling som gir null avgassing til inneluften. Silikatmalingen er dessuten dampåpen, slik at den er med på å regulere luftfuktigheten i rommet.
 
Behovet for oppvarming og varmtvann dekkes hovedsakelig av en energibrønn (bergvarme) med varmepumpe. I tillegg er det installert balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

Kategori: bolig, bygg