Robe De Mariée Robe De Mariée Balklänning

Torvet i Trondheim

  • Torvet_Trondheim Torget_Trondheim Trondheim_Torg Torg Torvet Trondheim Arkitekt Agraff Landskap detaljprosjektering møteplass uteplass

Torvet i Trondheim
Hvor:
Trondheim sentrum
Status:
2015-d.d.
Oppdragsgiver:
Trondheim kommune
Samarbeidspartnere:
Edith Lundebrekke, Multiconsult, Pir II

Agraff Arkitektur utformer Torvet i Trondheim

Agraff har ansvaret for detaljprosjekteringen av Torvet i Trondheim, byens viktigste møteplass gjennom flere hundre år. 

Hvordan lage et torv som både kan håndtere folkehavet på 17. mai og store konserter, samtidig som plassen ikke blir for kald og stor i hverdagen? Landskapsarkitektene i Agraff har vært svært
delaktig i prosessen som involverer mange aktører med ulike hensyn. 
 
Trond Heggem, som tidligere har jobbet med utformingen av uteområdet ved St. Olavs hospital i Trondheim, har ledet prosessen i Agraff. Han tok i mot oppgaven med ærefrykt, for dette er et
prosjekt mange har sterke meninger om. 
 
– I dag sover jeg godt, i trygghet om at prosessen har vært grundig. Vi har bidratt med at prosjektet har fått en tydelig idé – med så mange interesser og hensyn må du ha noe i bunnen som vi kalibrerer alle innspillene mot, sier han. 
 

Vi er veldig godt fornøyd med det arbeidet Agraff gjør for oss. De sitter inne med solid kompetanse og evner å ha kontroll på helheten og detaljene på samme tid. I tillegg til landskapsfaglig kompetanse har de mye tverrfaglig erfaring som vi drar stor nytte av i samarbeidet med rådgiverne på øvrige tekniske fag. Agraff har bidratt til å løfte Torvet-prosjektet slik at resultatet blir byens storstue som er både verdig, magisk, intimt og storslagent på en gang – byens møteplass nummer én til hverdag og fest!

-Prosjektleder i Trondheim kommune, Marit Solum

Klargjort til fest, tilrettelagt for aktivitet
 
Torvet skal ha mange gode offentlige sitteplasser, hvor folk kan slappe av i sola og se på
hverdagslivet som haster forbi. Planter og trær vil skape en lunere og mer intim atmosfære enn i dag, og det skal legges til rette for aktivitet, uteserveringer og handel langs fasadene rundt torvet. Området for uteservering vil bli omtrent 1.600 kvadratmeter, større enn serveringsarealene på Solsiden. 
Det vil også bli enklere å ta torvet i bruk ved både små og store arrangement. 
 
Utplassering av testmøbler
 
Alle som har vært på Torvet de siste årene har bidratt til viktige innspill. Prosjektgruppen har plassert ut testmøbler og endret underlaget ved soluret for å utforske hvordan dette påvirker hvordan vi bruker området.  Allerede nå ser vi at flere mennesker oppsøker Torvet og uteserveringene på
plassen. 
Agraff har samarbeidet med Multiconsult (byggeteknisk) og Pir II (arkitektur). Kunstner Edith Lundebrekke har laget mønsteret i skifersteinene, som skal danne gulvet i det nye plassrommet. 
 

Mye av planarbeidet er unnagjort. Byggingen settes i gang i 2018. Prosessen med fornyelse av torvet i Trondheim har vart i 20 år, og når de siste arbeiderne drar hjem fra plassen en gang på våren i 2020, har prosjektet kostet kommunen nærmere 300 millioner kroner. 

Foto:m.herzog / visualis-images

Les også:

– Agraff har utviklet Veileder for byrom for Trondheim kommune, som oppsummerer hvordan utviklere av byrom kan utforske hvordan området blir brukt ved hjelp av fullskalatester og midlertidige fysiske inngrep.
– Prosjektets egen nettside finner du her: Se hvordan Torvet blir
 Kommunens nyhetsbrev Trondheim 2030
 Adresseavisen: “Slik blir Torvet i Trondheim”

Kategori: landskap, plasser