Nytt liv som treningssenter

Rehabilitering og ombygging av den antikvarisk verdifulle reservekraftstasjonen i Ilsvika i Trondheim. Byggherre er 3T treningssenter, og prosjektet inkluderer også en park og sammenheng med boliger og dagligvareforretning.

Dampsentralen

English text
3T Ilsvika er et uvanlig treningssenter, med slående romopplevelse, industrielt preg og høy funksjonalitet. Prosjektet viser hvordan historiske bygg kan gis nytt liv og ny funksjon ved enkle grep som bevarer og framhever byggets karakter.

Dagslyset flommer inn gjennom de store vinduene i to høyder. Hovedporten står åpen mot en grønn park som gir det mektige bygget pusterom. Etter et liv på vent som reservekraftverk for Trondheim, har dampsentralen våknet til live igjen. En nennsom restaurering av fasaden har fått bygget til å slå øynene opp og ønske velkommen til treningsglade Trondheimsbeboere.

Generatorer og teknisk utstyr har veket plassen for treningsapparater, spinningsal, aerobic og cross-fit. Alle treningsarealer har rikelig dagslys, en sjelden kvalitet på et treningssenter. Den opprinnelige strukturen og rominndelinga er beholdt, for at byggets historie skal være lesbar. Hovedhallen strekker seg i full høyde fra gulv til tak, mens motsatt ende av bygget er fordelt på tre etasjer. Kjelleren rommer cross-fit sal med et røffere uttrykk, åpen opp mot hovedhallen.

Den enorme traverskranen i hovedhallen og de rustikke veggene i kjelleren vitner om byggets industrihistorie. Den store åpningen mellom etasjene, forteller hvor generatoren gikk gjennom gulvet, og gir i dag en ny romlig opplevelse. Mezzaninen der kontrollrommet lå, er idag uttøyingsareal foran aerobic-salen, og gir en fantastisk opplevelse av storhallens dimensjoner. Belysninga framhever byggets søyler, og trekker øyet opp mot de buede dragerene som gir rommet sin karakter.

Å bestemme hva som skal fjernes, hva som skal repareres og hva som skal tilføres, har vært avgjørende for prosjektet. Nye tillegg i hovedhallen begrenser seg til et trappeløp mellom etasjene, resepsjonsdisk og diskrete strekkstag under taket som sikrer stabiliteten etter at sidebyggene ble revet. I tredje etasje rommes det massive ventilasjonsanlegget som et treningssenter krever. Plasseringa gjør at anlegget knapt merkes og har gjort det mulig å beholde byggets struktur uten å endre på rommenes dimensjoner.

Bygg
Næring
Privat utbygger

Transformasjon av reservekraftstasjonen i Ilsvika til 3T treningssenter. Stor grad av antikvarisk tilpasning og målrettede bygningstekniske tiltak.

Se hva andre har sagt om prosjektet