Et bølgende betonglandskap

Parken ved Rockheim-senteret er en forplass for museet, et pusterom i havnebebyggelsen og et populært aktivitetssentrum for ungdom.

Fjordallmenningen Rockheim

Vårt mål er at parken skal tåle og inspirere til aktivt bruk, og at den kan være et uformelt møtested, en sosial og kulturell arena. Og det har den blitt. Bydelen mellom godsterminal og fjord er i sterk endring, urbaniseringen griper om seg og stadig flere mennesker passerer her daglig.

– Parken skulle være et sted å samle seg før og etter museumsbesøket, sier landskapsarkitekt Jan Løvdal. – Vi ønsket en myk form, et bølgende landskap, innenfor de stramme rammene skapt av omgivelsene.

Byparken ligger utenfor Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock og det gamle Tollkammeret på Brattøra i Trondheim. En gang et travelt havneområde med lasting og lossing av gods og varer. I dag er det kun godsterminalen mot sør som minner om den gang da, med stabler av fargesterke kontainere, mens havnefronten er omdannet til en velpleid promenade og i indre havn ligger seilbåtene før fjorden, Baby.

Det plasstøpt betongdekket bølger seg i et rutenett med knallrøde fuger. Mellom og gjennom betongbølgene flyter tunge, knallrøde benker og skaper en kontrast til det går dekket. Parken er avskjermet mot godsterminalen av en stålskjerm som er beplantet av eføy for å dempe den visuelle støyen fra bilveien, og ni grupper med tre trær i hver er plantet tett sammen for å gi stedet enda flere myke og frodige elementer. Over det hele svever den lysende boksen på taket av Rockheim som et skip i natten.

– Den største og beste overraskelsen etter at parken sto ferdig var at skaterne i byen raskt la sin elsk på den, sier Løvdal. De adopterte parken rett og slett.

Rockheim-parken oppleves som både hardfør og fleksibel. Og dette er attraktivt for en gruppe brukere som ikke er bortskjemte med tilrettelagte områder. Etter hvert har også elementene blitt tilpasset bruken i større grad med stålbeslag på benker som tåler brett og et slipt betongdekke, som i starten var ruglete. – Og det er jo morsomt, og vitner om at når parken faktisk står der, er det folket som definerer bruken, sier Løvdal.

Agraff vant en prekvalifisert konkurranse med forslaget «Aha > Minor Square, Major Sky» høsten 2008.

Agraff fikk i 2010 tildelt Trondheim kommunes byggeskikkpris for utformingen av parken, sammen med Pir II, som tegnet Rockheim-bygget.

Byrom / torg
Landskap
Næring
Park

Se hva andre har sagt om prosjektet

Arkitektur N 04/11
Trondheims Byggeskikkspris 2010
@christinaborstad
@rockheim

Liknende prosjekt av Agraff

Landskap

Torvet i Trondheim

Byens storstue, Torvet iTrondheim skal brukes til alt – fra kroningsfester til gatesang, og daglig passerer hundrevis av byens innbyggere over plassen.

Landskap

Strindfjordvegen park

Man går gjennom parken fra øy til øy via trebroer og veier. Skulle du miste retning sikter du mot sjømerkene. Mellom øyene bølger gresset seg på «grunna» og store trær strekker seg mot himmelen på «dypet».

Landskap

Havstein kirkegård

Kirkegården har fått form fra kulturlandskapet, av det som spirer og gror, årstidene og livets skiftinger. Det gir steder ettertanke, sorgarbeid og rekreasjon for de levende.

Landskap

Takhage NINA

På Norsk Institutt for Naturforskning møtes man til lunsj ute på isbreen.