Med sans for vær og vind

Fritidsbolig på Aure, med skjermede uteplasser for ulike vindretninger, og storslagen utsikt mot skipsleia fra den lyse stua.

Fritidsbolig Lesund

English text
Helt ut mot havet, i fagre Aure kommune på Nordmøre, har det reist seg en fritidsbolig med sans for vær og vind – og det gode liv.

Fra båtleia ligner fritidsboligen på en kyststasjon. Huset har en kraftig base av betong som står mot havet, mens etasjen over er tilbaketrukket, i tre, og med stor utsiktsplattform. Detaljene, med beslag, kledning og inndekning av hjørner og vinduer, er spesialdesignet for prosjektet. De er brukt massivtre i dekker og tak, og kledninga er av ubehandlet malmfuru.

Når du skritter over dørterskelen står lys, romlighet og utsikt i fokus. Fritidsboligen er i to etasjer med et anneks. Utsikten går vidt og fra oppholdsrommet i 2. etasje ser man rett ut i havet, mot Smøla og skipsleia. Herfra har man direkte utgang til en lun terrasse som kan lukkes med skyvedører av glass og som har strålende utsyn.

Annekset skjermer mot den offentlig tilgjengelige vegen langs småbåthavna, og gir plass til to gjesterom med bad. For et kysthus er det selvsagt også plass til en romslig fiskebod med inngang fra det private utearealet, og på sjøsida er det bygget en utvendig sløybenk med vanntilførsel.

Vinden lurer alltid ved sjøen, med heftige vinterstormer fra sørvest. Tomta ytterst på den gamle fyllinga rommet før en hermetikkfabrikk, som lå godt til for båtanløp, så tomta er til tider svært værutsatt.

Derfor var det viktig å utforme bygningen slik at den står godt mot stormen, og likevel oppfyller eiernes ønske om mange, ulike skjermede uteområder som gir ly, le og sol på ulike tider av dagen og ved ulike værforhold. For ekstra sikkerhet ble det bygd en steinmolo foran, som tar av for sjøen når den står på som verst.

Bygg
Enebolig / hytte
Privatperson