Skånsom transformasjon

Skolebygg fra 1954. Kulturell møteplass og flerbrukshus drevet av Remi og Ingrid Erøy Fagervik.

Skolo

English text
Den gamle, forfalne skolen på Seløya har gjenoppstått. Etter suksess med designfirmaet Blafre, bestemte gründerne Ingrid og Remi seg for å flytte fra Oslo til Remis barndomsparadis på Helgelandskysten.

Her tok de fatt på det som skulle vise seg å være en formidabel oppgave. Skolebygget, som sto ferdig i 1954, skulle igjen bli et samlingspunkt for lokalbefolkning og tilreisende. 10 år etter at skolen stengte dørene og ble stående til forfall, og etter flere runder med tidligere ombygginger, var tiden kommet for å gi bygget noe av dets tidligere verdighet tilbake. Dette ble gjort ved å beholde og restaurere mest mulig av det en gang flotte 50-tallsbygget. Elementer som hadde forfalt bortenfor berging ble fjernet, som gav rom for fornyelse og tilpasning til byggets nye funksjon.

Den gjenfødte skolen har fått navnet Skolo, og definerer seg som en kulturell møteplass og et flerbrukshus. Det drives kaffebar, bokhandel, butikk og pizzeria i den gamle gymsalen, og det tilbys overnatting, møterom og kurs i verkstedet. De to klasserommene har blitt en stor studioleilighet, mens skolepulter og tavler er byttet ut med møbler og interiørdesign inspirert av 1950-tallet, perioden da skolen ble bygd. I caféen serveres områdets beste pizza, og ikke minst de sagnomsuste skolobollene.

Med tegninger og bilder fra byggeår som inspirasjon, og støtte fra blant annet Kulturminnefondet og Innovasjon Norge, har bygget fått et fornyet ytre. Enkle justeringer tilpasser bygget til den nye funksjonen. Fasadene er delvis tilbakeført, og delvis transformert. Det opprinnelige tilbygget ved den gamle hovedinngangen er erstattet av et nytt volum, som fremdeles betjener skolen. Her finner vi nå verksted, kontor, et grovkjøkken og teknisk rom.

Hovedinngangen er flyttet til fremsiden av bygget, hvor en ny vertikal binder sammen bygningens mange ulike nivåer gjennom ett og samme trapperom. Byggets nye ansikt utad er en trekonstruksjon foran den nye hovedinngangen, både som blikkfang og for værskydd. Det er også oppført en ny paviljong i tilknytning til dette. Her arrangeres alt fra intimkonserter med matservering til utendørs workshops. Det grove tømmeret er saget fra lokal gran og satt sammen av områdets egne håndverkere. Dette understreker historien om Skolos sterke lokale forankring.

Den gamle skolen var et naturlig samlingspunkt i lokalsamfunnet, en funksjon Skolo også utfyller: som kafeen der man treffes, som arena for intime konserter, matopplevelser og kurs. Skolo er i ferd med å bli en levende og sentral del av øyrikets lokalsamfunn, med noe å tilby både til fastboende og tilreisende.

Bygg
Næring

Nedlagt skole på Helgelandskysten transformert til flerbrukshus.

Se hva andre har sagt om prosjektet