Fra fangst til ferdig rett

Et moderne naust med tilknytning til tradisjonen - og verdens beste sjømat rett utenfor brygga. Tegnet i samarbeid med FUR Arkitekter og Sj Design.

Stokkøy matstudio

English text
Et moderne naust som tilbyr store matopplevelser, med noe av verdens beste sjømatråvarer rett fra brygga. Det gjenreiste naustet henter inspirasjon rett fra norsk kystbyggtradisjon, og leies ut til besøkende. 

Utgangspunktet for dette prosjektet var å gjenreise et falleferdig naust ved sjøkanten på Stokkøya. Prosjekteier driver flere restauranter, og ønsket å skape et unikt opplevelsestilbud i naturskjønne, maritime omgivelser. Det gjenreiste naustet leies ut til besøkende, med huskokk inkludert. Her får man mulighet til å delta i forberedelsene av det ypperste innen norsk sjømat – fra fangst til ferdig rett. 

Utfordringen lå i å tegne et moderne naust tilpasset sosiale og kulinariske funksjoner, som samtidig skulle svare til norsk kystbyggtradisjon. Det var viktig å bevare elementer fra det gamle naustet, og dette ble blant annet gjort ved å beholde opprinnelig størrelse, form og bryggeløsning. Det gamle naustbygget ble 3D-scannet innvending, og trekonstruksjonen ble gjenskapt i en ny tømmerkonstruksjon. Samtlige sammenføyninger i hovedkonstruksjonen er frest med CNC og dyblet sammen på stedet. Ikke en eneste skrue eller spiker er brukt i dette arbeidet. Trekonstruksjonen setter sterkt preg på naustets innside, og blir samtidig førende for plassering av vinduer og fasadeutforming. 

Adkomst- og sidefasadene er holdt enkle. Prefabrikkerte veggelementer med ferdig innsatte vinduer ble heist på plass fra utsiden. Vinduene er detaljert slik at karmen ligger på utsiden av hovedkonstruksjonen og slik skjules de fra innsiden. Fasaden mot sjøsiden er mer åpen og viet til store vindusflater. Dette optimaliserer lysforholdene på innsiden av naustet, og gir samtidig en spektakulær utsikt utover det trønderske havgapet. Den åpne frontfasaden skaper sterk sammenheng med bryggeflaten utenfor, slik at inne- og uterom smelter sammen og tilrettelegger for livsutfoldelse og kulinariske opplevelser.

Ved adkomst fra landsiden kommer man inn i naustet på et halvplan. Her ser man soveplatåene over og fellesområdene liggende under seg. Kontrasten mellom byggets tradisjonelle ytre form, og den levende, sammensveisede helheten som utgjør interiøret, er iøynefallende. Soveplatåene henger ned fra taket, sveiset fast til bærekonstruksjonene i en åpen løsning. Bad og kjøkken ligger i interiørets kjerne. Kjøkkenet er godt synlig fra oppholds- og spiseområder, med kortest vei til bryggekanten.

Vi bestemte oss tidlig i prosjekteringen for å benytte det gamle naustet som rettesnor i utformingen av det nye. Dette gav prosjektet en ren og tradisjonsrik ytre form. På denne måten lever deler av det opprinnelige naustet videre, samtidig som det nye passer sømløst inn i de naturskjønne kystomgivelsene på Stokkøya. Denne bevaringstanken ble et premiss, heller enn en begrensning, ved utformingen av interiøret. 

Naustet serverer ukonvensjonell funksjonalisme inne, et tradisjonsrikt ytre, og ikke minst store mat- og naturopplevelser.

Bygg
Enebolig / hytte
Næring
Privat utbygger

Se hva andre har sagt om prosjektet

Se hva andre har sagt om prosjektet

Wallpaper
D2
Bo Bedre
Visit Trondheim
@fam-eik-hansen
@enannenperson
@agraffarkitekter
@fam-eik-hansen