Til hverdag og fest

Full prosjektering, prosjekteringsledelse og byggeplassoppfølging for totalrehabilitering av torvet i Trondheim.

Torvet i Trondheim

English text
Agraff er stolte av å stå for den nye utformingen av Torvet i Trondheim, byens storstue, hvor hundrevis av mennesker daglig er innom. Torvet er arena for det meste by- og folkeliv har å by på; fra kroningsfester via festivaldager til gatesang. Hovedutfordringen lå i å utforme et fleksibelt og godt byrom egnet for disse varierte funksjonene, fra de formelle til de uformelle, fra hverdag til fest og i samspill med omgivelsene. Vi fikk bruk for all vår kompetanse innen komplekse byutvikling i arbeidet med dette prosjektet.

Den overordnede ideen ble å dele Torvet inn i soner, med møblerings- og gangsone rundt den åpne plassen. Den ene møbelsonen strekker seg langs veggene på byggene, og gir mulighet for servering fra bygninger, restauranter og kafeer. Utenfor er det en åpen gangsone, deretter møbelsone to med faste bord og stoler, vegetasjon i kasser og sittebenker. Her kan medbragt mat nytes mens Torvets detaljrikdom blir synlig for deg. 

Den som tar seg tid vil oppdage spennende detaljer rundt omkring, de små tingene som gjør det spennende å komme tilbake gang etter gang. Dette kan være mønsteret i vannristene på bakken eller vannposten gravert med Nidelvas løp. Et samarbeid med Restaureringsverkstendens steinhuggere har gitt spennende detaljer på steinbenkene, og selve gulvet med skiferstein i et åkleinspirert mønster lever sitt eget liv gjennom dagen, avhengig av været og årstidene. Utformingen bygger på stemning, soliditet og inspirasjon fra historiske Trondheim. Det skal føles både nytt og kjent å komme til byens viktigste uterom.  

Det oppgraderte Torvet bringer til minne de livlige offentlige plazaene man forbinder med Sør-Europa, samtidig som den særnorsk byestetikken bevares. Prosjektering og byggeplassoppfølging i et slikt prosjekt krever forståelse av byrom og hvordan byen virker, både når det gjelder funksjon, bevegelse, vedlikehold og detaljer, infrastruktur og teknikk.  Agraff hadde oppdraget med ferdigstillelse av forprosjekt samt detaljprosjektering. Torvet ble åpnet av Trondheims ordfører sommeren 2020, etter flere år med grave- og byggearbeider. I 2020 ble det fornyede Torvet tildelt Landskapsarkitekturprisen, utdelt av Norske Landskapsarkitekters Forening.

Byrom / torg
Landskap
Offentlig

Se hva andre har sagt om prosjektet

Se hva andre har sagt om prosjektet

Nye Torvet i Trondheim
Landskapsarkitekturprisen 2020Mykt som sten– vant Landskapsarkitekturprisen 2020Bilfritt torg vant
@vestre_furniture
@arnenygjelten
@benkeritrondheim
@alta_skifer