Vel i havn

Havnepromenaden knytter sammen sentrum med sjøen - slik det var da stedet oppsto rundt båtbyggerverkstedene. Dette er andre delprosjekt i utviklinga av Vestnes sentrum, helhetsplanen er tegnet av Agraff og HZA. Promenaden er bygget av Sjøvik & Skåravik.

Vestnes sjøfront

English text
Sentrum har fått tilbake kontakten med vannet. Med linjeføring fra Romsdalsalpene er den nye havnepromenaden et grep som knytter sammen havna med gatenett, og den har blitt et populært samlingssted og turmål, med utsiktsplattform, lek og avslapping.

Vestnes sentrum har tærne i sjøen og ryggen mot majestetiske fjell. Men i likhet med mange andre norske tettsteder var sentrumsbebyggelsen over tid mer knytta til bilvegen. Når man skulle utvikle sentrum mente vi at identiteten som strandsted og nye muligheter for aktivitet og opplevelse av havnefronten måtte være i fokus.

For Agraff handlet det derfor om å knytte sammen sentrum og vannet igjen, skape adgang til bevege seg på en fristende måte langs sjøfronten, og koble sammen turløyper og møteplasser. Idéprosjektet som vi utviklet sammen med Haugen/Zohar Arkitekter kalte vi «Vel i havn», og den vant konkurransen kommunen hadde invitert til.

– Vestnes er ei bygd med stolte båtbyggertradisjoner, og det var viktig for oss å gjøre kontakten med sjøen til en viktig del av tettstedet igjen, sier Johannes Smidt i Agraff. Nå har vi kommet til trinn 3 i utviklinga, og sammen med lokale ildsjeler og kommunen ser vi på å etablere et båtbyggermuseum i forlengelse av havnepromenaden.

Promenaden er lyssatt, og i mørket ligger den som et glødene bånd mot sjøen. Utformingen er planlagt slik at den tåler stormflo og annet framtidig ekstremvær.

I dag er promenaden blitt et veldig et populært sted. Utformingen henter linjeføringen fra utsikten mot Romsdalsalpene. Den er basert på et vakkert bryggedekke av tre, der plankene danner et mønster på tvers av den sagtannformede kanten. Det er etablert en rekke ulike sitte- og oppholdssteder, som både gir ly og le for været, samt en utsiktplattform. Utformingen gir mange muligheter for å bevege seg langs sjøen og oppleve stedet på ulike måter og ulike tidspunkt, rusle, klatre, hoppe, sitte ned, og brukes av mange, både til spontan lek og avslapping.

De neste byggetrinnene er oppgradering av Sjøgata og videre utvikling av havnefronten med båtbyggermuseum og friområde på Kataholmen.

Agraff har også utarbeidet ny detaljregulering av hele Vestnes sentrum (vedtatt 2016). Her handler det om å styrke egenarten og strukturen på stedet, og her er sjøfronten en viktig faktor. En oppgradering av de viktigste handlegatene og fotgjengerforbindelsene ned mot havnepromenaden, gir naturlig sammenheng. Samtidig legges det opp til fleksibilitet for å ta imot ny næring og boligutvikling.

Sammen med Haugen/Zohar Arkitekter var vi vinner av parallelloppdrag, vi har utført detaljregulering av Vestnes sentrum, og skisse-, for- og detaljprosjekt samt byggeplassoppfølging for havnepromenaden.

Byrom / torg
Landskap
Offentlig

Likende prosjekt av Agraff

Landskap

Strindfjordvegen park

Man går gjennom parken fra øy til øy via trebroer og veier. Skulle du miste retning sikter du mot sjømerkene. Mellom øyene bølger gresset seg på «grunna» og store trær strekker seg mot himmelen på «dypet».

Plan

Nyhavna offentlige rom

Nyhavna er bydelen ved vannet. Der framtida skapes mellom gamle historiske bygg. For at byen skal vokse fram på en fleksibel, bærekraftig og menneskevennlig måte har vi foreslått et sett spilleregler for utviklinga.

Bygg

Stokkøy matstudio

Et moderne naust med røtter i norsk kystbyggtradisjon. Med verdens beste sjømatråvarer rett ved brygga venter store mat- og naturopplevelser.

Bygg

Granåsen arenabygg

Inspirasjon fra naturen og utstrakt bruk av tre var en selvfølge da Agraff utformet nytt arenabygg for ski i skogkanten i Granåsen.